Kort economisch coronanieuws van 5 augustus

Kort economisch coronanieuws van 5 augustus Door: FHI
  • De Zweedse economie is volgens een eerste prognose in het tweede kwartaal met 8,6 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Zweden heeft geen lockdown afgekondigd bij het begin van de coronacrisis maar telde relatief wel veel doden als gevolg van de pandemie. Eind augustus komt het Zweedse bureau voor de statistiek met de uiteindelijke cijfers.
  • Vorig jaar investeerden Nederlandse bedrijven voor bijna 1,2 miljard euro in milieuvoorzieningen, becijfert het CBS. Dat is 44 miljoen euro meer dan in 2018. Ruim 90 procent van dit bedrag is geïnvesteerd in het schoner maken van de lucht en de energievoorziening.
  • De Duitse autofabrikant BMW heeft het slechtste kwartaal in zijn bestaan achter de rug. In het tweede kwartaal noteerde BMW een operationeel verlies van 666 miljard euro. De autobouwer moesten in maart en april de fabrieksdeuren gesloten houden.
  • Ahold Delhaize, moederbedrijf van onder andere Albert Heijn en Bol.com, heeft in het tweede kwartaal flink meer omzet behaald. De nettowinst van het concern steeg met bijna 50 procent ten opzichte van het eerste kwartaal naar 693 miljoen euro.
  • De Olympische Spelen in Tokio, die vanwege de pandemie naar 2021 zijn uitgesteld, gaan sowieso door. Dat zal ook het geval zijn als de coronacrisis nog niet onder controle is, zegt de voorzitter van het Japanse organisatiecomité tegen de Financial Times.