Kort economisch coronanieuws van 6 augustus

Kort economisch coronanieuws van 6 augustus Door: FHI
  • ING zag in het tweede kwartaal een groot deel van de winst verdampen: de winst kwam uit op 300 miljoen euro, 80 procent minder dan het voorgaande kwartaal. De bank is vooral veel geld kwijt aan het vullen van de stroppenpot.
  • Het herstel in de Duitse industriesector zet zich door. In de maand juni steeg het aantal orders met 28 procent ten opzichte van mei, zegt het Statistisches Bundesamt. Het herstel is krachtiger dan veel economen hadden voorzien.
  • De coronacrisis zet een rem op de loonstijgingen in nieuwe cao's, zegt AWVN. Volgens de werkgeversvereniging waren de loonafspraken gemiddeld lager dan 2 procent in de cao’s die de afgelopen maanden zijn afgesloten. De AWVN meldt ook dat tot nu toe dit jaar veel minder cao's zijn afgesloten dan gebruikelijk is omdat onderhandelingen lange tijd stillagen.
  • De Britse farmareus AstraZeneca heeft een deal gesloten met het Chinese Shenzen Kangtai. De Chinese farmaceut zal minimaal 100 miljoen coronavaccins per jaar produceren, gebaseerd op AZD1222 dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford, meldt Reuters.
  • De VO-raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholen, eist dat het Outbreak Management Team meer duidelijkheid verschaft over ventilatiesystemen in scholen. Volgens een artikel in het AD zijn deskundigen bang dat de kwaliteit van deze systemen onvoldoende is en daarmee het risico op verspreiding van het coronavirus wordt vergroot.
  • In week 31 zijn 51 bedrijven en instellingen failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 14 meer dan in week 30.