Kort economisch coronanieuws van 7 augustus

Kort economisch coronanieuws van 7 augustus Door: FHI
  • De Nederlandse industrie zag het afgelopen kwartaal productieverliezen van circa 10 procent. De export in de machine-industrie steeg tijdens de lockdown nog wel, maar ook in deze sector ontstaan nu verliezen, meldt het CBS.
  • In de maand juli waren industriële ondernemers voor de derde maand op rij negatief, maar er is in de CBS-cijfers over het producentenvertrouwen is wel herstel te zien. Zo is het oordeel over de verwachte bedrijvigheid sinds februari voor het eerst weer positief.
  • Veel hypotheekverstrekkers zijn strenger bij het verstrekken van hypotheken. Zo vragen zij aan aanvragers om een vragenlijst in te vullen over de impact van het coronavirus op het inkomen. Ook vragen banken naar een tweede werkgeversverklaring, zegt RTL Nieuws.
  • Door het grote aantal nieuwe besmettingen in de hoofdstad, heeft de GGD Amsterdam besloten om minder bron- en contactonderzoek te doen. Volgens de GGD raken er momenteel te veel mensen in de regio Amsterdam met corona besmet om alle netwerken nog te kunnen bellen, schrijft de NOS.
  • Sinds maart hebben Nederlandse banken voor 22 miljard euro steun verleend aan het bedrijfsleven. Meer dan 158.000 ondernemingen kregen steun in de vorm van bijvoorbeeld uitstel van aflossingen of extra leningen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.