Kort economisch coronanieuws van 8 juli

Kort economisch coronanieuws van 8 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Wereldgezondheidsorganisatie WHO erkent dat het coronavirus zich gemakkelijker door de lucht lijkt te verspreiden in de vorm van aerosols, zo schrijft de NOS. "De mogelijkheid van overdracht door de lucht, met name in drukke, afgesloten en slecht geventileerde omgevingen, kan niet worden uitgesloten", zegt Benedetta Allegranzi van de WHO. Het RIVM erkende dit dinsdag ook. Wel is meer onderzoek nodig.
  • Na een flinke dip in de afgelopen maanden is het aantal vacatures vorige maand weer gegroeid, meldt de Telegraaf op basis van cijfers van vacaturesite Indeed. Er zijn nog wel minder vacatures dan in juli vorig jaar.
  • Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen, zegt het CBS. Het toegenomen vertrouwen in het voortbestaan van een onderneming tijdens de coronacrisis is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening.
  • De Nederlandse overheid is een proef gestart met een corona-app, bericht RTL nieuws. In Twente gaan honderden mensen de zogeheten CoronaMelder, ontwikkeld op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google, uitproberen. Als de betaversie voldoende is getest, wil de overheid de app in de tweede helft van deze maand landelijk uitbrengen.
  • Nederland kan jaarlijks 4 miljard euro besparen als iedereen die thuis kan werken dat na de coronacrisis minimaal een dag extra gaat doen. Dat zegt advies- en accountantsorganisatie PwC in het FD. Ook de CO2-uitstoot daalt aanzienlijk. Volgens PwC kan ongeveer de helft van de negen miljoen werkende Nederlanders thuiswerken. Vooral grote bedrijven met een goede digitale infrastructuur profiteren.