Kort economisch coronanieuws van 9 juni

Kort economisch coronanieuws van 9 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het CBS meldt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in april met 11 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gaat om de grootste daling sinds 2009.
  • Toch zijn veel ondernemers positiever geworden over de overlevingskansen van hun onderneming, zegt het CBS. Vrijwel alle branches laten een beeld zien waarbij bedrijven denken dat zij in het huidige economische klimaat over een jaar nog overeind zijn gebleven.
  • Het fraudemeldpunt van de Rijksoverheid, de Financial Intelligence Unit, heeft nog relatief weinig meldingen van fraude rondom de steunpakketten binnengekregen. Toch zijn er zorgen over misbruik van met name de NOW-regeling, schrijft de NOS. Bedrijven zouden de randen van de regeling opzoeken.
  • De Duitse export is in de maand april met 24 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Het is de grootste daling van de export sinds deze cijfers in 1990 zijn bijgehouden door het statistiekbureau Destatis.
  • Drukkerij Johannes Enschedé Amsterdam produceert ‘antiviraal papier’. De zogenaamde ‘cleansheets’ bevatten een coating die het voor microben moeilijker maakt om zich aan papier te hechten.