Kort economisch coronanieuws van 9 september

Kort economisch coronanieuws van 9 september Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Ten opzichte van dit voorjaar is de Nederlandse industrie beter gaan draaien. In juli lag de productie 6 procent lager ten opzichte van juli vorig jaar, maar in april, mei en juni daalde de productie nog met respectievelijk 11, 12 en 10 procent, zo meldt het CBS. Het zwaarst getroffen is de sector ‘reparatie en installatie machines’: de krimp bedroeg 20 procent.
  • Ondernemers krijgen binnenkort te maken met controles op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, ofwel NOW 1. Na maanden hebben accountants een akkoord gesloten over een controleprotocol om de fraudegevoelige regeling tegen het licht te houden, schrijft het FD.
  • Vanaf 2028 moet Nederland jaarlijks circa 1 miljard euro overmaken naar de EU om het Europese coronaherstelfonds mede te financieren. De betalingen lopen tot 2058, bericht De Telegraaf.
  • De Europese Commissie heeft woensdag de aanschaf aangekondigd van 200 miljoen Covid-19-vaccins bij BioNTech-Pfizer. Bovendien heeft de Europese Commissie een optie genomen op nog eens honderd miljoen vaccins, mocht het middel effectief blijken. De farmaceut hoopt het middel in het najaar te kunnen leveren.
  • Psychisch hulpverleners ervaren door de coronacrisis een sterk verhoogde werkdruk. Het kost hen meer moeite om met cliënten in contact te blijven en het lastig is de coronaregels na te leven. Ook zeggen de hulpverleners in een onderzoek van Trimbos dat zowel hun geestelijke als lichamelijke gezondheid achteruit is gegaan.