Kort economisch nieuws van 1 april 2021

Kort economisch nieuws van 1 april 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt donderdag 7882 nieuwe coronabesmettingen, 224 meer dan woensdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden er gemiddeld 7439 positieve tests per dag geregistreerd.
  • Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het coronavirus nauwelijks nog kunnen overdragen, schrijft de NOS. Na twee weken had de onderzochte groep – na twee prikken - 90 procent minder kans hebben om het virus over te dragen.
  • Bedrijven zijn de afgelopen maanden voorzichtiger geworden met het aanvragen van ontslag voor personeelsleden, zegt het UWV. In februari was zelfs sprake van het kleinste aantal ontslagaanvragen (1602) sinds de uitbraak van de pandemie.
  • Rond 2030 moet het goederentransport per spoor in de haven van Antwerpen zijn verdubbeld. Momenteel wordt 7 procent van alle goederen per spoor vervoerd, maar dat moet 15 procent worden, schrijft de VRT.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het vaccinatietempo in Europa ‘onaanvaardbaar traag’. WHO-directeur Hans Kluge van de Europese vertegenwoordiging vreest dat door het trage vaccineren de pandemie nog langer duurt. Volgens de WHO heeft 10 procent van de inwoners van vijftig landen in Europa een eerste vaccinatie gehad. Slecht 4 procent is volledig ingeënt.