Kort economisch nieuws van 1 juni 2021

Kort economisch nieuws van 1 juni 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt dinsdag 2530 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 481 meer dan maandag. De bezetting in de ziekenhuizen nam verder af. 
  • De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie ligt op een recordniveau. Op basis van data van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) is er sprake is van de grootste groei van het aantal orders voor de industrie ooit. 
  • De omzet van de zakelijke dienstverlening komt in het eerste kwartaal van 2021 uit op een daling van 5,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is nog steeds met name de reisbranche die slecht presteerde met een omzetdaling van 65,1 procent, zegt het CBS. 
  • Aan het eind van dit jaar zijn er naar schatting 70.000 Nederlandse webwinkels tegenover 65.500 fysieke winkels. Dat voorspelt het economisch bureau van ING. Het zou voor de eerste keer zijn dat in Nederland webwinkels in aantal de fysieke winkels voorbij zijn. 
  • Start-ups die een Corona Overbruggingslening (COL) hebben gekregen om de crisis door te komen, kunnen in bijna negen op de tien gevallen alsnog in financiële problemen te raken. Dat zegt TechLeap. Circa 900 bedrijven maken gebruik van de COL-regeling.