Kort economisch nieuws van 11 maart 2021

Kort economisch nieuws van 11 maart 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op donderdag 5380 nieuwe coronabesmettingen, 75 meer dan woensdag en boven het gemiddelde van afgelopen week (4775). In de ziekenhuizen nam de bezetting toe.
  • Het Europese medicijnagentschap EMA heeft voorlopige goedkeuring gegeven aan het Janssen-vaccin dat in Leiden is ontwikkeld, meldt het AD. Nederland heeft ruim 11 miljoen doses besteld van het vaccin die na een prik 67 procent bescherming moet bieden.
  • De economie kan dit jaar met 2,1 procent groeien als er in het tweede kwartaal versoepelingen mogelijk worden en in het vierde kwartaal door het vaccinatieprogramma alle restricties kunnen worden losgelaten. Dat is te lezen in de vernieuwde prognose voor 2021 van de Rabobank, zo schrijft de NOS.
  • Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca nadat er bij een aantal mensen bloedproppen zijn ontdekt na de vaccinatie. In een geval zou er mogelijk iemand aan zijn overleden. Het Europees Geneesmiddelenbureau start een onderzoek, schrijft RTL Nieuws. In Nederland is één melding bekend over een verdenking van trombose na een inenting met het AstraZeneca-vaccin.
  • De Verenigde Staten gaan hun ingekochte coronavaccins delen met andere landen als de eigen bevolking is ingeënt, zo belooft president Biden. Daarnaast heeft de president opdracht gegeven om 100 miljoen extra doses Janssen-coronavaccins te bestellen bij farmaceut Johnson & Johnson.
  • De Vlaamse regering heeft een digitaal loket geopend om hoogopgeleide buitenlanders naar België te halen. Het loket moet de tekorten op de arbeidsmarkt aanvullen, onder andere in de farmaceutische sector, schrijft De Tijd.