Kort economisch nieuws van 12 mei 2021

Kort economisch nieuws van 12 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt 6422 nieuwe coronabesmettingen op woensdag. Dat zijn er 864 meer dan dinsdag, maar dit is te verklaren door het ‘inhaaleffect’ na het weekend. Gemiddeld daalt het aantal besmettingen.
  • Het Gerecht van de Europese Unie oordeelt dat de Europese Commissie de Luxemburgse regering in 2017 ten onrechte opgedragen heeft om 250 miljoen euro ’achterstallige’ belasting plus rente terug te vorderen van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon. Een zaak tegen het Franse energiebedrijf Engie werd wel door de EU gewonnen, meldt het FD.
  • De Britse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,5 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In maart was er in vergelijking met februari wel een groei van 2,1 procent te bespeuren, meldt de BBC.
  • Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in april verder gedaald naar 124. In maart waren dat er nog 21 meer, zegt het CBS. Er waren vooral faillissementen bij ondernemingen in de sector vervoer en opslag.
  • Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle mensen die in de zorg werken en maximaal twee keer modaal verdienen. De netto-uitkering zou tussen de 200 en 240 euro komen te liggen, meldt de NOS.