Kort economisch nieuws van 18 mei 2021

Kort economisch nieuws van 18 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • De afgelopen week is het aantal positief geteste personen gedaald met 25 procent ten opzichte van de week ervoor. Er werden 35.142 besmettingen geregistreerd, de week ervoor 47.108. Ook de ziekenhuisbezetting daalde.
  • De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,5 procent gekrompen. Daarmee is Nederland in een milde recessie terecht gekomen, meldt het CBS. Vooral de consumentenbestedingen bleven achter.
  • Het ondernemersvertrouwen is in het begin van het tweede kwartaal van 2021 voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis voorzichtig positief. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland. Toch zijn veel bedrijven nog pessimistisch door de coronacrisis en de Brexit.
  • Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stelt in een nieuw rapport dat er snel een einde moet komen aan investeringen in nieuwe projecten voor de winning van fossiele brandstoffen. Alleen op die manier kunnen de doelstellingen van Parijs worden gehaald.
  • Het aantal vacatures in Nederland is in het eerste kwartaal van 2021 met circa 26.000 gestegen. Volgens het CBS is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt, ondanks de coronamaatregelen.