Kort economisch nieuws van 19 mei 2021

Kort economisch nieuws van 19 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches

 

  • Het RIVM meldt woensdag 4613 nieuwe coronagevallen, 747 minder dan dinsdag. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 147 gedaald. Het gaat om de grootste afname sinds 1 januari.
  • De regering zou voornemens zijn om de steunmaatregelen voor ondernemers met nog eens drie maanden te verlengen, ondanks de versoepelingen die zijn doorgevoerd. Dat meldt het FD. Economen zijn verdeeld over de wenselijkheid.
  • Het CBS meldt een stijging van 9,8 procent in maart in investeringen ten opzichte van maart 2020. Het gaat om de grootste groei in twee jaar tijd. Een groeiende vraag vanuit het buitenland en de gunstige situatie op de financiële markten geven ondernemers meer vertrouwen.
  • De Europese Unie gaat de reisbeperkingen versoepelen voor reizigers van buiten Europa. Niet-Europese reizigers die volledig zijn gevaccineerd mogen de EU weer in, terwijl ook de criteria voor ‘veilige landen’ worden versoepeld, zo laat een woordvoerder weten. Onduidelijk is nog wanneer de versoepelingen ingaan.
  • Google zegt dat het in 2029 een ‘bruikbare’ kwantumcomputer wil kunnen bouwen. De techgigant investeert de komende jaren miljarden dollars in een onderzoeksprogramma. Ook opent Google in Santa Barbara een Quantum AI campus waarin onder andere een productiefaciliteit voor kwantumchips moet komen.