Kort economisch nieuws van 23 februari 2021

Kort economisch nieuws van 23 februari 2021 Door: FHI
  • Het RIVM meldt op dinsdag dat er afgelopen week 29.977 nieuwe positieve tests zijn geconstateerd, een toename op weekbasis van 19 procent. Dit komt deels doordat het aantal afgenomen tests is gestegen. Het R-getal is iets gestegen naar 0,99. Volgens het RIVM laten modellen zien dat Nederland op een derde golf afstevent.
  • De regering zal vanavond aankondigen dat alle contactberoepen behalve sekswerk vanaf woensdag 3 maart weer zijn toegestaan. Ook wordt winkelen op afspraak vanaf die datum weer mogelijk. Het middelbaar onderwijs en mbo’s gaan gedeeltelijk open, schrijft het FD.
  • In 2020 zijn 140.000 bedrijven gestopt. Dat zijn er 30.000 meer dan in 2019, meldt de NOS. Volgens deskundigen is de stijging te verklaren door de coronacrisis en stoppen ondernemers met hun bedrijf voordat ze failliet gaan.
  • In de provincies Groningen en Noord-Holland is de economie vorig jaar het meest gekrompen. In vergelijking met 2019 kwam de economische groei uit op respectievelijk -5 en -7 procent uit. Noord-Holland zag vooral het aantal vliegbewegingen afnemen en de reisbranche viel stil. In Groningen nam de gaswinning sterk af, meldt het CBS.
  • Vakbond FNV roept het demissionaire kabinet op om strengere eisen te stellen voor de NOW-noodsteun. Een aantal grootwinkelbedrijven zou misbruik maken van de regeling door de rekening deels bij de werknemers te leggen.