Kort economisch nieuws van 25 februari 2021

Kort economisch nieuws van 25 februari 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op donderdag 5048 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er meer dan 645 meer dan woensdag. Het is ook het grootste aantal geregistreerde besmettingen in ruim één maand tijd.
  • Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft tijdens een interview op BNR Nieuwsradio laten doorschemeren dat hij overweegt om bedrijven toestemming te geven om hun belastingschuld later terug te betalen. Ook zou de terugbetaling over een langere periode kunnen worden uitgesmeerd. Kwijtschelding is echter niet aan de orde, schrijft het FD.
  • Wetenschapsorganisatie NWO is getroffen door gijzelsoftware. Het gaat om de ransomware DoppelPaymer die bestanden versleutelt en pas tegen betaling de data weer vrijgeeft. NWO zegt niet in te zullen gaan op de poging tot afpersing.
  • De Nederlandse Spoorwegen hebben vorig jaar een recordverlies van ruim 2,6 miljard euro in de boeken moeten schrijven. Door de coronacrisis moest de spoorvervoerder met halflege treinen rijden. Om dit jaar en volgend jaar de dienstregeling te kunnen blijven uitvoeren, zijn er volgens de NS nieuwe financiële afspraken nodig met de overheid.
  • Het producentenvertrouwen in de industrie is in februari iets gezakt, meldt het CBS. De index daalde van 0,6 in januari naar 0,1 in februari. Producenten zijn minder optimistisch over hun voorraden en toekomstige productie.
  • Witte stoffen mondmaskers die in België sinds juni gratis worden uitgedeeld door apothekers moeten voorlopig niet meer gedragen worden. Mogelijk bevatten de mondkapjes schadelijke nanodeeltjes die in de luchtwegen terecht kunnen komen. De overheid gaat de kwestie onderzoeken, zo bericht de VRT.