Kort economisch nieuws van 28 mei 2021

Kort economisch nieuws van 28 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM noteert op vrijdag 3914 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 519 meer dan donderdag, maar de toename is deels te verklaren door een eerdere ict-storing.
  • Minister de Jonge denkt dat door leveringsproblemen bij Janssen er vertraging in het vaccinatieprogramma kan ontstaan. Volgens de demissionair minister moet er nog bekeken worden wat de precieze gevolgen van de tegenvaller zijn, schrijft de NOS.
  • Inmiddels is het Janssen-vaccin ook goedgekeurd door de Britse medicijnwaakhond Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA). Eerder gaven de Britten al goedkeuring aan de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.
  • Het producentenvertrouwen is in mei uitgekomen op het hoogste niveau in drie jaar. De index kwam uit op 8,8 tegenover 6,5 in april.  Ondernemers zijn vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid, meldt het CBS.  De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren in mei het meest positief.
  • Vanaf maandag 31 mei kunnen bedrijven die tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 zijn opgericht TVL-steun voor de vaste lasten aanvragen. De regeling is bedoeld voor mkb’ers en zzp’ers met een vestigingsadres anders dan hun woonadres, meldt de Rijksoverheid.