Kort economisch nieuws van 3 juni 2021

Kort economisch nieuws van 3 juni 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt vrijdag 2440 nieuwe coronabesmettingen, 345 minder dan donderdag. De ziekenhuisbezetting daalde verder.
  • Een groot deel van de mkb-bedrijven hebben qua financiële gezondheid maar beperkt last gehad van de coronacrisis. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Naar schatting zijn in 2020 circa 9300 mkb-bedrijven in liquiditeitsproblemen gekomen. Zonder steun van de overheid was dit aantal waarschijnlijk maar beperkt hoger uitgekomen, aldus DNB.
  • De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis 53,5 miljard euro aan leningen verstrekt aan bedrijven. Ongeveer 59.000 ondernemers zouden zo zijn geholpen, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Vooral kleinere bedrijven ontvingen kredieten.
  • Booking.com belooft de 65 miljoen euro aan NOW-steun terug te betalen. Deze week ontstond er in de politiek ophef toen bekend werd dat het bedrijf 28 miljoen euro aan bonussen had uitgekeerd, zo is bij de NOS te lezen.
  • Het versoepelen van de coronamaatregelen heeft gezorgd voor een grotere omzet in de fysieke winkels. Meubelwinkels, kledingzaken en sportwinkels zagen de bestedingen stijgen. Dat meldt ABN Amro op basis van pinbetalingen tussen eind april en eind mei.