Kort economisch nieuws van 31 mei 2021

Kort economisch nieuws van 31 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op maandag 2134 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 623 minder dan zondag. In de ziekenhuizen bleef de bezetting gelijk.
  • Het vaccinatietempo in Nederland ligt met 44,9 procent van de bevolking die minimaal één dosis heeft gekregen iets boven het gemiddelde van 44,1 procent. Koploper is Malta met 63,6 procent van de inwoners die een prik heeft gekregen, meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
  • De wereldeconomie zal dit jaar iets sterker groeien dan eerder gedacht en wel met 5,8 procent. Dat verwacht de OESO, het sociaaleconomische samenwerkingsverband van 36 landen. Naast de steunpakketten van rijke landen en het toenemende aantal vaccinaties speelt ook het aanpassingsvermogen van bedrijven een rol.
  • Een op de vijf werkgevers geeft aan dat zij volledig terug willen keren naar fulltime werken op kantoor zodra dat weer kan. Dat meldt RTL Z op basis van een peiling onder 272 werkgevers. Circa zes op de tien geeft aan dat zij een combinatie van thuiswerken en kantoor willen invoeren.
  • Bedrijven, instellingen en de regering moeten gaan zorgen voor een betere verspreiding van het verkeer, anders dreigen er opnieuw grote verkeersopstoppingen. Daarvoor pleiten in totaal 26 organisaties, waaronder NS, BOVAG, RAI en ANWB. Ook thuiswerken moet daarbij een sleutelrol spelen, net als flexibele werktijden.