Kort economisch nieuws van 4 mei 2021

Kort economisch nieuws van 4 mei 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op dinsdag dat het wekelijks gemiddelde van positief geteste coronapatiënten is opgelopen van gemiddeld 10,6 procent naar 11,7 procent. Het R-getal is gezakt onder de 1 en komt uit op 0,96.
  • In januari is bij bijna 4400 Nederlanders vastgesteld dat zij aan het coronavirus zijn overleden, het hoogste aantal sinds mei vorig jaar. Dat meldt het CBS. Vooral in de eerste week van januari overleden veel coronapatiënten.
  • Minder ondernemers dan vorig jaar hebben in het eerste kwartaal de stekker uit hun bedrijf getrokken. Deze trend is volgens het CBS zichtbaar in alle bedrijfstakken. In totaal gaat het om 9000 minder bedrijfsopheffingen.
  • De Vlaamse regering heeft plannen opgesteld om een 'coronapas' in te voeren. Deze pas zou mensen die gevaccineerd zijn of negatief hebben getest op het coronavirus meer rechten moeten geven. Sommige juristen noemen het plan in strijd met de anti-discriminatiewetgeving, schrijft de VRT.
  • De Duitse chipmaker Infineon Technologies ziet nieuwe problemen opduiken in de productie van chips. Hoewel de fabrieken nog volop draaien, wijst het bedrijf op het risico van verstoringen in elektrische componenten afkomstig van andere chipmakers. Het gaat met name om chips voor IoT-producten en de automotive-sector, meldt NU.nl.