Kort economisch nieuws van 8 juni 2021

Kort economisch nieuws van 8 juni 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Door een storing bij het RIVM zijn er op dinsdag geen actuele coronacijfers, maar de cijfers gaan nog steeds sterk naar beneden, meldt de NOS.
  • De economie van de eurozone is volgens Eurostat in het eerste kwartaal van dit jaar minder gekrompen dan eerder werd verwacht. De krimp bedroeg 0,3 procent, tegenover een voorspelde 0,6 procent.
  • De Nederlandse consument heeft voor de eerste keer in coronatijd meer geld uitgegeven dan voor het begin van de coronapandemie, zo heeft de Rabobank becijferd. Vorige maand werd er 1 procent meer uitgegeven dan in mei 2019 en ten opzichte van mei 2020 bijna 13 procent meer, bericht NU.nl.
  • In België is een akkoord bereikt tussen werkgeversorganisaties en vakbonden over hogere minimumlonen, meldt De Tijd. Ook zijn er afspraken gemaakt over soepelere overuren en oudere werknemers die richting hun pensioen gaan.
  • Bij de productie van elektriciteit is in het eerste kwartaal van dit jaar veel meer steenkool gebruikt dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Het gaat om een stijging van 42 procent. Dit werd mede veroorzaakt door een lagere kolenprijs. Tegelijkertijd steeg de productie uit hernieuwbare bronnen met 28 procent, terwijl aardgas minder populair was, meldt het CBS.