Labeling van labmonsters voor opslag en transport

Labeling van labmonsters voor opslag en transport Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Om ervoor te zorgen dat gevaarlijke stoffen op de juiste manier worden gelabeld en getransporteerd, zijn er aan de classificatie en etikettering van monsters eisen gesteld. Zo vertelt Erwin Theelen van Tenviro hoe CLP/GHS een belangrijke rol speelt bij de opslag en versturen van interne monsters. Daarnaast licht Jos Euser van Inspectie Leefomgeving en Transport toe wanneer ADR van toepassing is bij het transport van gevaarlijke stoffen. In beide presentaties worden uitzonderingen en oplossingen belicht om deze regelgevingen beter toe te kunnen passen in de praktijk.

 De Europese verordening EG 1272/2008 (CLP) stelt eisen aan de classificatie en etikettering van stoffen en mengsels die aan derden geleverd worden, ook als daarvoor geen geld betaald wordt. Daarnaast heeft de Nederlandse Arbowetgeving een koppeling met CLP gemaakt voor wat betreft classificatie en etiketteren van voorraden, interne mengsels en dergelijke. Erwin Theelen van Tenviro geeft inzicht in de regels van CLP en belicht enkele uitzonderingen die voor laboratoria gelden. Daarnaast vertelt hij waarom bij het versturen van monsters en interne opslag van monsters, testmengsels en dergelijke CLP een belangrijke rol speelt.

Jos Euser van Inspectie Leefomgeving en Transport geeft een presentatie over transport van gevaarlijke stoffen in de keten van laboratoria. Hierbij wordt het een en ander nader toegelicht waar het ADR op van toepassing is, waar de uitzonderingen/vrijstellingen voor gelden en hoe het interne distributievervoer is geregeld. Tijdens zijn presentatie worden praktijkproblemen belicht die laboratoria ondervinden bij het gevaarlijk afval afkomstig van laboratoria.

Interesse om beide presentaties bij te wonen? Registreer hier voor een bezoek aan LabSafety 2019.