Marktontwikkelingen en uitdagingen: Lange levertijden overleven

Marktontwikkelingen en uitdagingen: Lange levertijden overleven Door: FHI federatie van technologiebranches

IE-leden uit het cluster Electronics Manufacturing Services (EMS) kregen door onder andere de coronacrisis met veel logistieke problemen te maken. Oplopende levertijden voor en beschikbaarheid van elektronische componenten resulteren in problemen voor de elektronicaproductie. Dat is zuur, omdat de vraag naar elektronicaproductie, waar deze componenten voor nodig zijn, juist erg hoog is. Deze marktontwikkelingen vereisen een actieve aanpak.

Door: Frank van de Ven

De IE-brancheleden van het EMS-cluster kwamen recentelijk bij elkaar om deze problematiek te bespreken. De klanten moet langer wachten op de geproduceerde eindproducten. Koper en verkoper zitten echter in hetzelfde schuitje omdat zij beiden met vertragingen kampen. Een groot aantal bedrijven ondervindt bijvoorbeeld leveringsproblemen op het vlak van componenten. Hoewel de bestellingen binnen blijven komen is het lastig om leveringen op tijd klaar te krijgen.

Bedrijven proberen hun klanten zoveel mogelijk tegemoet te komen en versturen hun orders bijvoorbeeld alvast gedeeltelijk. De levertijd van componenten is een gigantisch probleem. Daar bovenop komen de gevolgen van BREXIT die naast de problemen voor Engelse distributeurs ook problemen opleveren in alle grote Europese hubs van de koeriersbedrijven.

Leveringsproblemen
Klanten zijn op de hoogte van de leveringsproblemen en bestellen heel ver vooruit. Er is veel nieuwe order intake, maar dat komt voornamelijk door het indekken van de leveringen. De levering van componenten is het nummer één pijnpunt. Soms gaan component-leveringen alsnog naar andere kopers vanwege prijsopportunisme. Dat is vervelend. Een andere ontwikkeling die zichtbaar is, is dat men oudere types componenten obsolete verklaart. Met weerstanden en diodes bijvoorbeeld is dat niet zo erg, maar voor geheugens en processoren is dat (soms) lastig. Door met elkaar in gesprek te gaan, kan men naar alternatieve oplossingen kijken.

Oplossingsgericht denken
De levering van componenten is een sector overstijgend probleem waarvoor een oplossing nodig is. Deze situatie raakt koper, verkoper en uiteindelijk de consument. FHI wil partijen samenbrengen en gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Dit pogen we te doen door mogelijkheden te verkennen en gezamenlijk te onderzoeken op welk vlak we elkaar kunnen helpen.

Op 26 mei om 10.00 uur staat een bijeenkomst ingepland waar EMS-leden met distributeurs (en fabrikanten) van componenten. Gezamenlijk bekijken we waar we elkaar kunnen helpen of ondersteunen is het doel. IE-leden van de clusters EMS en Componenten kunnen zich hiervoor aanmelden.

Bent u EMS’er of distributeur/leverancier/fabrikant van componenten en lid van FHI? Sluit dan aan bij het overleg op 26 mei! Stuur een mail naar melvin.brink@fhi.nl om u aan te melden of meer informatie te ontvangen.