Minder dan 20 procent bedrijven voldoet op tijd aan Informatieplicht energiebesparing

Minder dan 20 procent bedrijven voldoet op tijd aan Informatieplicht energiebesparing Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Minder dan 20 procent van de 125.000 bedrijven die een rapportageplicht hebben over de energiebesparende maatregelen die zij hebben genomen, heeft dit voor de deadline van 1 juli 2019 daadwerkelijk gedaan. Ondernemingen die nog niet gerapporteerd hebben, kunnen gerappelleerd worden en er kunnen uiteindelijk dwangsommen worden opgelegd.

In totaal hebben 22.407 bedrijfsvestigingen bij de RVO aangegeven welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Volgens de RVO staan er nog enkele duizenden rapportages in concept klaar om ingediend te worden. Bedrijven die nog geen rapportage hebben ingediend kunnen dit alsnog doen via Wattmoetjeweten.nl.

Bedrijven zijn door de Informatieplicht energiebesparing verplicht om via het digitale loket van de RVO te rapporteren. De Informatieplicht geldt voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Het maakt onderdeel uit van de Wet milieubeheer. De informatieplicht is ontwikkeld door het Rijk, het bedrijfsleven (MKB-Nederland en VNO-NCW) en gemeenten (VNG).

De Informatieplicht geldt voor energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar. Volgens de RVO zijn isolatie van gebouwen, ledverlichting en het toepassen van energiebeheersystemen de meest genomen maatregelen.