Motie over metrologisch instituut VSL aangenomen door Tweede Kamer

Motie over metrologisch instituut VSL aangenomen door Tweede Kamer Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Tweede Kamer heeft een motie van Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) aangenomen waarin de regering wordt gevraagd te onderzoeken welke unieke wetenschappelijke apparatuur en standaarden in het Van Swinden Laboratorium (VSL) publiek eigendom zouden moeten zijn. Ook wordt in de motie aan het kabinet gevraagd om zich in te spannen voor het behoud van kennis en expertise op het gebied van metrologie in Nederland en bij VSL.

Volgens Bruins behoort een nationaal metrologie instituut bij de voor de Nederlandse hightech industrie vitale publieke infrastructuur en is de expertise die VSL in huis heeft essentieel voor de export van hightech producten.

Sinds VSL verkocht is aan een commerciële partij leven er volgens Bruins bij Nederlandse hightech-ondernemingen grote zorgen over VSL en de 'uiterst waardevolle en (historisch) unieke meetstandaarden die het bezit'. Zo heeft VSL naast haar unieke meetstandaarden en –opstellingen ook de kennis en expertise van zeer specialistisch opgeleide onderzoekers in huis.

FHI signaleert onder haar leden ook klachten over VSL. Heeft u ook klachten over VSL? Meld uw klachten/voorbeelden van uw ervaringen met het Van Swinden Laboratorium z.s.m. bij ons middels deze link. Deze zullen worden gebundeld in een ‘zwartboek’, dat wij vervolgens kunnen inbrengen in de besprekingen met het ministerie van EZK.

Voor vragen / meer informatie kunt u contact opnemen met Andreas Meijer, adjunct-directeur Branches FHI.

De betreffende moties:

 Motie over zorgen over arbeidsomstandigheden VSL
 (Gewijzigde) Motie over behoud van kennis en expertise op het gebied van metrologie in Nederland