Nederlandse bedrijven pleiten voor herstel gebaseerd op duurzaamheid

Nederlandse bedrijven pleiten voor herstel gebaseerd op duurzaamheid Door: FHI

Meer dan 250 bedrijven hebben de verklaring ‘Dutch businesses endorse sustainability in COVID-19 recovery’ getekend, waarin zij pleiten dat duurzaamheid centraal moet staan in het herstel van de Nederlandse economie en samenleving. De verklaring is een initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) en een samenwerking met VNO-NCW, MVO Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken en Global Compact Nederland.

Op 19 juni heeft de voorzitter van de DSGC, Jan Peter Balkenende, de verklaring aangeboden aan minister Kaag. De DSGC bestaat uit acht ceo’s van Nederlandse multinationals en zij wisten in korte tijd ruim 250 bedrijven achter dit stuk te scharen. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk heeft het bedrijfsleven een vergelijkbare verklaring uitgegeven.

In de brief vragen de bedrijven de steun van het kabinet en de Europese Commissie om de Green Deal te omarmen en centraal te stellen in het EU-herstelplan. Daarnaast moet het Nederlandse Klimaatakkoord overeind blijven en versneld worden uitgevoerd met eventuele extra investeringen. Op deze wijze hopen de ondertekenaars dat er een duurzaam herstel kan plaatsvinden met extra investeringen in een groene en schone economie.

Het is nog mogelijk om als bedrijf de verklaring te ondertekenen. Dit kan tot uiterlijk 5 september 2020. Zie voor details de website van het DSGC. Hier zijn ook reacties van het bedrijfsleven te lezen.