Nieuw meldpunt voor snellere betaling grootbedrijf aan mkb

Nieuw meldpunt voor snellere betaling grootbedrijf aan mkb Door: FHI

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het Meldpunt Achterstallige Betalingen geopend. Bij het meldpunt kunnen mkb-ondernemingen aangeven als een grote onderneming niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaalt.

Met het instellen van dit meldpunt hoopt de overheid beter in kaart te brengen hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen niet worden nageleefd. Deze actie wordt genomen door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) omdat er steeds meer geluiden klinken vanuit het mkb dat rekeningen steeds later worden betaald.

Er wordt achter de schermen gewerkt aan een wetswijziging om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb te verkorten. Voorheen mocht een grootbedrijf hier nog 60 dagen over doen, maar in de toekomst moet dit verkort worden naar 30 dagen.

De ACM gaat voor de duur van minstens één jaar meldingen verzamelen, waarna het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de uitkomsten gaat evalueren om te bepalen of er - naast de wetswijziging - onafhankelijk toezicht moet komen.

Melding maken van een achterstallige betaling? Dat kan door het online formulier in te vullen op de website van de ACM.