Onderlinge verbondenheid met 5G

Onderlinge verbondenheid met 5G Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Net nu 4G-verbindingen gemeengoed zijn, staat 5G voor de deur. Volgens telecomprovider KPN maakt 5G het mogelijk om vrijwel de gehele samenleving onderling te verbinden. Een aantal proeftuinen waar de mobiele technologie werd ingezet, inclusief industriële omgevingen, laten alvast positieve resultaten zien.

Door: Dimitri Reijerman

Tijdens het Telecom Infra event, op 29 september in Breepark te Breda, geeft Titia Houwing een lezing over de 5G-belofte. Maar ook Jacob Groote, verantwoordelijk voor de B2B-markt bij KPN, laat voor FHI Industriële Elektronica zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in mobiele communicatie.

In de ogen van Groote zal het niet lang meer duren voordat 5G in Nederland breed beschikbaar komt bij de drie grote providers. Hij vertelt: “We lopen nog tegen een belangrijke randvoorwaarde aan: we hebben eerst 5G-frequenties nodig. In Nederland is deze frequentieveiling nog niet geweest, maar in Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk al wel. De datum voor de multiband-veiling voor de 700MHz-band staat nog niet helemaal vast, maar is waarschijnlijk in Q1 of Q2 2020. De 700MHz-frequenties hebben een tweemaal groter bereik dan de 4G-frequenties op 800MHz. We weten nog niet welk resultaat er voor ons uitkomt. Maar over een jaar ongeveer is het zeer waarschijnlijk dat het in alle netwerken al is ingebouwd.”

Groote vervolgt: “In de tussentijd zijn we bezig om ons netwerk 5G-ready te maken, net als Vodafone en T-Mobile aan het doen zijn. Denk aan het vervangen of upgraden van antennes en de installaties daarachter. Ons hele netwerk is al op basis van glasvezel, misschien dat een enkele mast ver buiten de bewoonde wereld nog een straalverbinding gebruikt.”

Een belangrijke verbetering van 5G is de fors hogere snelheden die mogelijk worden voor datacommunicatie, zegt Groote. Dat is ook nodig, want de vraag stijgt snel: “De datagroei is groot, tussen de 50 en 65 procent per jaar. Met 5G krijg je meer extra capaciteit in je netwerk beschikbaar, mede dankzij antennetechnieken als beamforming en mimo. Daarmee moet de vraag opgevangen kunnen worden.

Drie grote pluspunten

Maar er zijn meer pluspunten aan de nieuwe mobiele netwerktechnologie: “5G bestaat uit drie belangrijke componenten”, zegt Groote. “De eerste noemen we enhanced mobile broadband. Dat betekent veel extra capaciteit en snelheid. Het tweede component is massive machine type communication. Met 5G kun je een factor honderd meer apparaten bedienen dan wat we momenteel kunnen. Dan heb je het over 1 miljoen devices per vierkante kilometer. Maar als je in een dichtbevolkte stad elke afvalbak, verkeerslicht, en kamer volstopt met sensoren, dan heb je het over héél veel sensoren.”

Een derde eigenschap van 5G, ultra reliable low latency communication, kan met name voor bedrijven en de industrie een uitkomst zijn, denkt Groote: “Dat bekent dat we aan klanten een soort mobiel VPN kunnen leveren waarbij hij een kwaliteitsgarantie krijgt voor gegarandeerde throughput. Dan doen we met de slicing-techniek waarbij we een laagje van de mobiele taart aan de klant ter beschikking stellen. De klant krijgt de garantie dat hij altijd van dat deel gebruik kan maken. Het low latency-component zorgt er voor dat het 5G netwerk zo snel reageert. Bij bijvoorbeeld autonoom vervoer kan de latency worden teruggebracht van 20ms naar 1ms, zo verwachten wij.”

Om 5G in de praktijk te toetsen, heeft KPN de afgelopen jaren een aantal field labs opgericht. Samen met bedrijven wordt de technologie in verschillende toepassingen beproefd. Groote: “In het noorden van Nederland heeft KPN, samen met Wageningen Universiteit, gekeken in de agro-industrie. Wat kunnen boeren met 5G? Wat blijkt: zij hoeven 30 procent minder te spuiten op hun aardappel- of bietenplantjes, terwijl de opbrengst omhoog gaat en de footprint van de chemicaliën vermindert. Dat doen we door meerdere spectrale foto’s van een aardappelveld te maken, deze via 5G te uploaden en razendsnel te analyseren. Daarna wordt data teruggestuurd naar een spuitmachine. Deze spuit als een inkjetprinter alleen daar waar het nodig is.”

Een tweede project loopt bij de Johan Cruyff Arena in Amsterdam. Daar bekijkt KPN onder andere 5G-toepassingen voor de stedelijke omgeving, bijvoorbeeld voor crowd control. “Om zo te zorgen dat de omgeving veilig blijft als er volgend jaar wedstrijden voor het EK voetbal gehouden worden”, zegt Groote.

5G in de industrie

Samen met Shell werd op de raffinaderij in Pernis 5G in een meer industriële omgeving getesten. “We hebben gekeken naar de connected worker. Hoe kunnen we mensen zo uitrusten dat ze met augmented en virtual reality op dit grote complex kunnen zien welke klep ze moeten hebben. Zo kun je ook minder ervaren onderhoudspersoneel op een veilige manier inzetten. Ook hebben we met een 8K-camera de 160.000 kilometer aan pijpleidingen gecontroleerd op erosie. Daarvoor heb je een hoge kleurdiepte en een hoge uploadsnelheid nodig. En met IoT hebben we sensoren op pompen gezet om geluid en temperatuur te monitoren. Dit kan aangeven welke pomp binnenkort defect gaat waardoor er preventief onderhoud mogelijk wordt. Zo hoeft Shell de fabriek niet stil te leggen.”

KPN runt nog meer fieldlabs – zoals 5G-proeven voor truck platooning en het beïnvloeden van verkeerslichten voor ambulances – maar samenvattend stelt Groote dat in zijn ogen 5G voor nog veel meer connectiviteit gaat zorgen dan vandaag de dag: “Je gaat met 5G veel verder dan het verbinden van mensen onderling. Het gaat om het verbinden van kennis en informatie die in applicaties is opgeslagen, je gaat IoT-devices met elkaar verbinden. Al deze elementen kunnen met 5G met elkaar verbonden worden. Er zijn steeds minder draadjes nodig.”

Wilt u deze lezing bezoeken? Registreer u voor een gratis bezoek aan het Telecom Infra event.