Ondernemersvertrouwen daalt door Brexit

Ondernemersvertrouwen daalt door Brexit Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Begin 2019 is het ondernemersvertrouwen gedaald tot 10,6. Dat is drie punten lager dan het laatste kwartaal. Ondernemers vrezen vooral de gevolgen van de Brexit. Bijna 1 op de 4 bedrijven verwacht gevolgen voor de bedrijfsvoering.

Dat meldt het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van cijfers uit de Conjunctuurenquête Nederland. Het ondernemersvertrouwen is gebaseerd op ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven.

Bedrijven zijn vooral bang dat de Brexit een negatieve invloed zal hebben op de vrijheid van verkeer van goederen en diensten. Ook is de verwachting van 11 procent van de ondernemers dat de handel met het Verenigd Koninkrijk zal afnemen. Vooral ondernemers in de landbouw en de industrie verwachten negatieve effecten van de Brexit.

Het ondernemersvertrouwen is voor het tweede kwartaal op rij gedaald. Toch ligt de stemmingsindicator van ondernemend Nederland nog ruim boven het gemiddelde van 1,5. In de bouwsector is het vertrouwen het hoogst. Bij de groothandelaren en in de zakelijke dienstverlening ligt het ondernemersvertrouwen ook boven het gemiddelde.

Lees ook: Eerste hulp bij Brexit