Ondernemersvertrouwen daalt naar dieptepunt

Ondernemersvertrouwen daalt naar dieptepunt Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Sinds de start van het meten van het ondernemersvertrouwen is het pessimisme bij ondernemers nog nooit zo groot geweest als tijdens de coronacrisis. De index kwam in het tweede kwartaal van 2020 uit op min 37,2, tegenover 6,4 in het eerste kwartaal.

Volgens het CBS gaat het om de sterkste afname ooit gemeten, een stuk lager dan het dieptepunt van de financiële crisis. Vooral in de horeca is het vertrouwen ingestort, maar ook in alle andere sectoren zijn ondernemers in mineur. Ook de verwachtingen voor het komende kwartaal zijn zeer laag. De cijfers zijn verzameld in april, dus nog voor de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen op 6 mei.

Het CBS bevraagt ondernemers onder andere naar het werven van personeel, de behaalde productie en verwachtingen over de omzet.  Vrijwel alle bedrijven denken dat het ergste nog moet komen: 69 procent verwacht een verslechtering van het economisch klimaat. Slechts 3 procent denkt dat deze zal verbeteren.

In het begin van 2018 piekte het ondernemersvertrouwen nog met een waarde 18,1. Sindsdien is een dalende trend te zien in de stemmingsindicator.

Het ondernemersvertrouwen wordt gemeten in de Conjunctuurenquête Nederland en wordt samengesteld op basis van cijfers van het CBS, KvK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Lees ook: FHI Corona Enquête: uitkomsten per branche