Ons streven naar meer energie-efficiëntie

Ons streven naar meer energie-efficiëntie Door: KNX Nederland

Klimaatverandering, verstedelijking en stijgende energiekosten zijn belangrijke factoren die pleiten voor een efficiënter energiegebruik. Als we ons realiseren dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40% van het totale energieverbruik, dan ligt daar een groot besparingspotentieel.

Bovendien zorgt het verlagen van de energiekosten voor een financieel voordeel voor een huurder of gebruiker van een gebouw. De eigenaar of verhuurder zal met een zuinige installatie bovendien een beter bedrijfsrendement realiseren. Ook heeft het energiegebruik in toenemende mate een bepalende invloed op de waarde en de verhuurbaarheid van het gebouw. Milieuclassificaties als Energielabel, BREEAM en LEED dragen eraan bij dat het gebouw aantrekkelijker wordt voor huurders.

Deze classificaties van gebouwen is een sterke aanmoediging voor veel opdrachtgevers, eigenaren van gebouwen, beheerders en huurders om gebouwen te realiseren die aan strengere energie- en milieueisen voldoen. Daarnaast is er ook meer en meer aandacht voor de gezondheid van de gebruikers van deze gebouwen. Er zijn verschillende energie- en gezondheidsclassificatiesystemen waarmee we gebouwen kunnen beoordelen. Voor al die systemen geldt dat een vergaande automatisering van de installaties de eigenaar en gebruiker helpt om op eenvoudige wijze aan veel van de eisen in deze classificatiesystemen tegemoet te komen.

Een integraal gebouwautomatiseringssysteem op basis van KNX zorgt bijvoorbeeld dat een gebouw kan voldoen aan de hoogste Energy Performance Class zoals vastgesteld in de Europese norm EN 15232. Een KNX-systeem zorgt ook dat binnen certificeringsregelingen zoals BREEAM en LEED extra punten worden toegekend, omdat deze gebouwen daarmee over een universele en toekomstbestendige gebouwautomatisering beschikken. Met KNX kunnen installaties voor verwarming, airconditioning, verlichting en zonwering integraal en in samenhang reageren op één weerstation. Hierdoor kan het energieverbruik in een gebouw al snel met meer dan 25% omlaag.

Om te weten hoe het protocol KNX zorgt voor een integrale automatisering, stelde KNX Nederland de whitepaper Verwarmen, Koelen en Ventileren met KNX samen. Deze whitepaper met een uitgebreide beschrijving van de voordelen van een integrale gebouwautomatisering is gratis te downloaden op de documentatiepagina op Smartinside.nl.