Op vakantie in coronatijd

Op vakantie in coronatijd Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De zomer is aangebroken en de vakantie staat voor de deur. Veel collega’s gaan op vakantie. Sommigen in Nederland, anderen gaan de grens over. En met het coronavirus dat nog steeds actief is, kan dit de nodige kopzorgen met zich meebrengen.

 Wat bijvoorbeeld als je werknemer vast komt te zitten in een ander land? Of verplicht in quarantaine moet na terugkomst in Nederland? Kun je hier afspraken over maken met het personeel? Ja, dat kan. Hierbij een handige conceptbrief/email die u aan uw werknemers kunt sturen voordat ze op vakantie gaan in deze coronatijd.

Beste collega,

De vakantie staat voor de deur. Een heerlijke tijd en wij wensen degene die op vakantie gaan alvast een goede reis en tijd. Gelijktijdig vragen wij jullie de reis verstandig te plannen. Het Corona-virus is de wereld immers nog niet uit.

 Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is te vinden naar welke gebieden reizen wordt afgeraden. Wij kunnen je niet verbieden om met vakantie te gaan naar een risicogebied, maar verstandig is dit niet. Wij raden het dan ook ten sterkste af. Denk aan je gezondheid en die van je collega’s!

 Als je toch op vakantie gaat naar een gebied wat nu een risicogebied blijkt te zijn, neem je bewust een risico. Als dat risico zich openbaart, in de vorm van verplichte quarantaine, een ziekmelding of de onmogelijkheid om (tijdig) terug te keren naar Nederland, moeten wij helaas mededelen dat dit dan voor je eigen rekening en risico komt. Een langere afwezigheid dan de afwezigheid zoals overeengekomen in de individuele vakantieafspraak kan in overleg, en zolang er een positief saldo aan vakantiedagen beschikbaar is, in mindering worden gebracht op je vakantiesaldo.

 Indien er geen positief saldo vakantiedagen aanwezig is, zal er over deze dagen geen loon worden uitbetaald. Dit kan anders zijn indien er thuiswerkmogelijkheden zijn en er ook daadwerkelijk vanuit huis gewerkt wordt. Dit zal dan met je leidinggevende worden besproken. Wij hopen uiteraard dat iedereen veilig en op tijd, en in goede gezondheid!, terugkeert van vakantie.

 Geniet van je -veilige- vakantie en een zomerse groet,

Dit is een bijdrage van Lexsigma Advocaten, partner van FHI.

 

…..