Overheid wijst op informatieplicht energiebesparing bedrijven

Overheid wijst op informatieplicht energiebesparing bedrijven Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verandert in 2019 wat tot gevolg heeft dat bedrijven naast een informatieplicht ook een energiebesparingsplicht hebben. Vanaf 1 juli moeten bedrijven rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen.

De informatieplicht is van toepassing op bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verstoken. Zij dienen uiterlijk op 1 juli aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. Doel is om energiebesparing te versnellen, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor diverse bedrijfstakken zijn er energiebesparende maatregelen opgesteld in de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML). Deze maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Binnenkort wordt de lijst geactualiseerd.

Bedrijven kunnen met hun rapportage terecht bij het eLoket van RVO.nl. Ook biedt de RVO een webinar waarin de informatieplicht energiebesparing wordt toegelicht.