Presentatie Bits, Bricks & Behaviour: Designing facilities for health and well-being

Presentatie Bits, Bricks & Behaviour: Designing facilities for health and well-being Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Mark Mobach levert met zijn lectoraat een belangrijke bijdrage aan de verdere professionalisering van het praktijkgericht onderzoek naar de gebouwde omgeving in Nederland. Daarvoor wordt multidisciplinair en ontwerpgericht onderzoek gedaan. Altijd op het snijvlak van ruimte en organisatie: door het slim inzetten van ruimte gaan organisaties beter presteren. De groep heeft veel ervaring met onderzoek naar 'Gezonde Gebouwen': gebouwen en organisaties die gezondheid en welzijn van de gebruikers bevorderen.

De gebouwde omgeving kan een positieve invloed hebben op het herstel van mensen. Klachten als angst, stress, pijn en depressie kunnen worden gereduceerd. Dit in tegenstelling tot het sickbuildingsyndroom waarin gebruikers bijvoorbeeld klagen over hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie (ogen, neus, keel). De gebouwde omgeving kan de gezondheid en het welzijn van mensen bevorderen, maar het kan ook een negatieve invloed hebben.

In de break-out sessie Behaviour gaat Mark Mobach zowel op zoek naar de eigenschappen van de gebouwde omgeving (gebouw, inrichting, techniek) die bepalend zijn bij een positieve invloed op de mens, als naar het verwijderen van eigenschappen met een negatieve invloed. De aanpak is steeds multidisciplinair, en altijd met een ruime blik voor cross-overs tussen verschillende aggregatieniveaus: gebied, gebouw en gebruiker.

Mark Mobach wil het bewustzijn aanjagen om de gezondheid en het welzijn van gebruikers van de gebouwde omgeving te kunnen vergroten. Zoals in kantoren, het onderwijs, de zorg en de stad en zelfs in gevangenissen. Daartoe neemt Mark ons mee in de opbrengsten van vier innovatiewerkplaatsen van zijn Groninger lectoraat Facilty Management: health space design, healthy workplace, healthy cities en campus design. Steeds op het snijvlak van praktijk, onderzoek en onderwijs.

Tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour geeft Mark Mobach een lezing over de ervaringen en conclusies in het onderzoek naar gezonde gebouwen.  Nieuwsgierig geworden? Registreer u dan kosteloos als bezoeker van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour. In het registratieproces kunt u aangeven dat u de presentatie van Mark Mobach bij wilt wonen.