Procesoptimalisatie: alles over de observatiefase

Procesoptimalisatie: alles over de observatiefase Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In een laboratorium staat procesoptimalisatie altijd op de agenda, maar wat is het volgende project? Marcel Braam van Indorama adviseert u over de observatiefase en over hoe u besluit welke stappen u morgen neemt. 

Waar zit de bottleneck?

Wie werkprocessen wil optimaliseren, moet eerst weten waar de problemen zitten. Daarom liet Braam eenmalig een dashboard ontwikkelen die hij koppelde aan zijn systemen en apparatuur in het laboratorium. Ook maakte hij zijn kpi’s hier inzichtelijk in. “Zo zie ik in één oogopslag wat niet helemaal naar behoren werkt en kan ik daar actie op ondernemen.” 

Om te ontdekken waar ‘ruis’ zit, reviewt Braam periodiek de werkprocessen. “Bij aanschaf van nieuwe systemen of apparatuur zijn de prestatie-indicatoren bekend. Houd goed bij of die ook worden gehaald. Hoe vaak komt uitval voor? Verlopen de werkprocessen inderdaad naar verwachting of zelfs korter of nauwkeuriger? Beoordeel iedere ochtend de stand van zaken in nog geen vijf minuten. Ontdek zo de knelpunten in de werkprocessen in relatief weinig tijd en zonder al te veel inspanning.”

Een ander perspectief

Ongetwijfeld bezocht u eens andere organisaties of bedrijven om te zien hoe zij hun werkprocessen hebben ingericht. Vaak bij collega’s die in hetzelfde veld werken. “Stap ook eens daarbuiten”, adviseert Braam. “Ga eens kijken bij de autogarage om de hoek of een bedrijf in de industriële branche. Werkprocessen die u daar tegenkomt zijn namelijk heel inspirerend voor uw eigen lab.” Zo past Braam nu effciëntere inrichtingen van werkplekken toe, gebruikt door automonteurs.

Nieuwsgierig naar deze technieken? Schrijf u in voor de digitale LabAutomation kennisweek en bezoek de webinar van Marcel Braam.

Kijkje in uw eigen keuken

Braam vervolgt: “Laat ook eens iemand meekijken die niet dagelijks in een lab komt. Of er zelfs nooit voet in heeft gezet. Mensen die werken in de logistiek of een restaurant kijken namelijk met een compleet andere blik naar uw werkomgeving. Daardoor spotten zij verbeterpunten waar u zelf misschien blind voor bent geworden.” Heeft u iets interessants gevonden? Dan is de volgende stap om in gesprek te gaan met uw collega’s en te onderzoeken of het probleem het innoveren waard is. 

Het webinar van Marcel Braam vindt plaats op dinsdag 30 juni om 15.00 uur. Inschrijven kan hier.