Producentenvertrouwen industrie piekt opnieuw

Producentenvertrouwen industrie piekt opnieuw

Door: FHI Digitale Service

In de maand februari is het producentenvertrouwen gestegen naar 10,9, een nieuw record. Industriële ondernemers waren nog nooit zo optimistisch, meldt het CBS.

In januari werd al een record behaald met een producentenvertrouwen van 10,3. Dit vertrouwen is nog verder gegroeid in februari: producenten zijn vooral optimistischer over de verwachte bedrijvigheid. Een meerderheid van de ondernemers denkt dat de productie de komende drie maanden zal toenemen.

De ondernemers in de industrie zijn volgens het CBS ook ongekend positief over de toekomstige werkgelegenheid in hun eigen bedrijf: 21 procent van de ondervraagde ondernemers denkt dat deze zal groeien, tegenover 6 procent die verwacht dat de werkgelegenheid bij hen zal krimpen. Over zaken als voorraden gereed product en de orderpositie waren de industriële ondernemers minder positief.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat het vertrouwen bij ondernemers in de industrie ver boven het gemiddelde van 0,7 over de afgelopen twintig jaar ligt. Sinds oktober 2014 is het cijfer positief geweest, na in februari 2009 een dieptepunt van -23,5 te hebben behaald.

Productie ook omhoog

Ten opzichte van december 2016 is de gemiddelde dagproductie in de laatste maand van 2017 met 5,2 procent toegenomen. De industrie produceert al meer dan twee jaar meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Producentenvertrouwen industrie