Programmeerbare memristor-chip biedt kansen voor kunstmatige intelligentie

Programmeerbare memristor-chip biedt kansen voor kunstmatige intelligentie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben de eerste programmeerbare memristorchip ontworpen. Volgens de ontwerpers biedt de chip nieuwe mogelijkheden voor het toepassen van kunstmatige intelligentie op kleine apparaten, zoals sensors en smartphones.

Een memristor, een afgeleide van 'memory resistor', is een weerstand met geheugen. Een memristor kan de waarde die het heeft onthouden, ook als een apparaat wordt uitgeschakeld. Bovendien functioneren memristors energiezuiniger en sneller dan traditioneel dram-werkgeheugen. Daarnaast kan een memristor niet alleen digitaal – 0 of 1 – opereren, maar door de fluctuerende weerstand ook in een analoge modus werken.

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de vraag of, en zo ja hoe, memristors in elektronica toegepast kunnen worden. Professor Wei Lu van de Universiteit van Michigan en zijn collega’s zijn er in geslaagd om op een gecombineerd CMOS-memristor-ontwerp te bouwen dat volledig programmeerbaar is. Dit experimentele ontwerp telt 5800 memristors, maar kan volgens de wetenschappers in een commercieel chipontwerp groeien naar miljoenen stuks.

Om de kracht van het ontwerp aan te tonen, hebben de onderzoekers drie veelgebruikte algoritmen voor kunstmatige intelligentie met succes op de chip laten draaien. Bovendien draaien deze algoritmen 10 tot 100 maal sneller dan op een traditionele cpu of gpu. Professor Wei Lu wil de technologie met de start-up Crossbar naar de markt gaan brengen.

Lees verder bij UM.