Remeha heeft primeur met eerste waterstofketel

Remeha heeft primeur met eerste waterstofketel Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In een appartementencomplex in Rozenburg, een deelgemeente van Rotterdam, is een proef begonnen met een waterstofketel van Remeha. Volgens de fabrikant gaat het om een wereldprimeur.

Remeha werkt in het duurzaamheidsproject samen met netbeheerder Stedin en Woningstichting Ressort Wonen. De groene waterstof wordt geproduceerd door een elektrolyser te voeden met elektriciteit, aangeleverd door een lokale windmolen. Via gasleidingen wordt de waterstof naar een Remeha waterstof cv-ketel in het appartementencomplex gestuurd.

Door de waterstof in de ketel te verstoken kunnen de woningen in het complex verwarmd worden. Volgens Remeha is het de eerste keer dat een cv-ketel in de praktijk op groene waterstof wordt gestookt en warmte aan een bestaande cv-installatie levert.

Algemeen Directeur van Remeha, Arthur van Schayk, zegt over het project: “Een succesvolle en betaalbare energietransitie is gebaseerd op dit soort innovaties. Samen met de gehele keten demonstreren we waartoe we in staat zijn en tonen we onze innovatiekracht. Deze kennis en ervaring kan Nederland gebruiken om onze huizen duurzaam en comfortabel te verwarmen.”

Naast het appartementencomplex ligt de proeftuin Power-To-Gas (P2G). Hier wordt door verschillende partners samengewerkt aan nieuwe technologieën. De komende jaren willen de deelnemers aan de pilot groen opgewekte elektriciteit op grotere schaal omzetten naar duurzame waterstof.

Na de eerste pilot in Nederland volgt een grootschaliger proef in het Britse Leeds.  Daar moeten 500 huishoudens worden verwarmd met waterstofketels.