Stemlokalen en stembureauleden gezocht

Stemlokalen en stembureauleden gezocht Door: FHI federatie van technologiebranches

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 17 maart 2021. Op dit moment is er nog een tekort aan stemlokalen vanwege de coronacrisis. Dit komt doordat veel locaties niet geschikt meer zijn vanwege de geldende coronamaatregelen. Veel gemeenten moeten daarom op zoek naar nieuwe en extra stemlokalen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken  heeft hiervoor de hulp van MKB-Nederland, VNO-NCW en brancheorganisaties ingeroepen. Het gaat hierbij niet alleen om locaties, maar ook om nieuwe leden voor stembureaus. Vanwege de maatregelen zijn er nu minimaal vier in plaats van drie leden benodigd. Ook vallen veel reguliere leden af omdat zij in de risicogroep zitten.

Mocht u nu als bedrijf of persoon willen helpen of assisteren? De Kieswet stelt specifieke eisen aan stemlokalen. Deze gaan bijvoorbeeld over bereikbaarheid en toegankelijkheid. Een locatie is zeer waarschijnlijk geschikt als het voldoet aan de volgende voorwaarden en beschikbaar is op 16, 17 en 18 maart:

• deze ruim genoeg is om kiezers en stembureauleden op 1,5 meter afstand van elkaar te laten zijn. Ruimte bij voorkeur 100 m2 (i.v.m. het stemmen tellen) maar vanaf 80 m2 kan deze ook geschikt zijn;
• deze een aparte in- en uitgang heeft of een in- en uitgang die ruim genoeg is om elkaar op 1,5 meter te passeren;
• die ook voor kiezers met een fysieke beperking goed toegankelijk is;
• er buiten en/of binnen voldoende ruimte is voor afgebakende wachtrijen;
• het stemlokaal zich bij voorkeur op de begane grond bevindt;
• het ventilatiesysteem voldoet aan het Bouwbesluit of ventileren mogelijk is door ramen op kieren te zetten of via roosters boven de ramen.

Geïnteresseerd? Reageren kan via: teamstemlokalen@ictu.nl of door te bellen naar: 06-10012068 (coördinator Erwin Lubberding). Bent u enthousiast om als stembureaulid te kunnen helpen? Meer informatie is te vinden op elkestemtelt.nl.