Terugblik BBB: gebouw gebonden technologie in andere tijden

Terugblik BBB: gebouw gebonden technologie in andere tijden Door: FHI

Bits, Bricks & Behaviour kreeg dit (corona)jaar, net als veel andere FHI-events, een online editie. Met sessies verdeeld over vijf dagen werden actuele thema’s binnen de branche Gebouw Automatisering behandeld. De week vol interactieve seminars, waarbij een groot deel van de sessies vanuit de eigen studio werden gestreamd, trok ruim 450 bezoekers.

Door: Dimitri Reijerman

De week werd gestart met het thema zorggebouwen. Meteen kwam het onderwerp COVID-19 ter sprake, want een goede ventilatie speelt een belangrijke rol in het voorkomen van coronabesmettingen. Andere onderwerpen die op de maandag de revue passeerden waren aanleunwoningen en de rol die automatisering daarin kan spelen, open systemen in de zorg en een aantal innovatieve projecten.

Tijdens het thema ‘universiteiten en instituten’ op de dinsdag kwam ventilatie opnieuw aan bod met een presentatie over het masterplan ventilatie en de bijdrage die gebouwbeheersystemen kunnen spelen. Ook het optimaal gebruiken van schoolgebouwen in 2021 kwam als coronagerelateerd onderwerp langs. Andere ontwikkelingen, zoals BIM (building information model) kregen aandacht in een casus bij Windesheim.

Op de derde dag stonden overheidsgebouwen centraal. In een online panel kwam het ‘hippe’ onderwerp blockchain langs. Ook de mogelijkheden die self powered IoT-apparaten bieden, bleken interessant voor de bezoekers. Als afsluiter van de woensdag trok de lezing van Jeroen Kasbergen, werkzaam voor het Digital Trust Center en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, veel aandacht. In zijn presentatie belichtte Kasbergen het verschil tussen cyber security bij IT- en OT-omgevingen.

‘Kantoor en Bedrijfsgebouwen’, het overkoepelende thema van de donderdag, bevatte ook weer veel actuele informatie voor de doelgroep. De casus van het field lab bij de Johan Cruijff ArenA handelde over de nut en noodzaak van goede wireless faciliteiten. Het onderwerp duurzaamheid dook op bij de presentatie van hoe de combinatie van algoritmes en thermische buffering kunnen helpen bij de energietransitie.

Op vrijdag kwamen ook de thema’s kunstmatige intelligentie en cyber security aan bod. Zo gaf Mark Booster van Xomia inzicht in hoe AI een rol kan spelen in de markt voor gebouw automatisering. Met name de bouwstenen kregen van Booster aandacht, zoals het verzamelen van voldoende big data om data science mogelijk te maken. Ook de ‘cyber security battle’ tussen Daan Keuper van Computest en Tim de Grouw van Kuijpers trok bij de BBB-bezoekers de aandacht, mede omdat binnen het vakgebied de aandacht voor beveiliging niet altijd vanzelfsprekend was.