Terugblik D&E event 2019

Terugblik D&E event 2019 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het Design Automation & Embedded Systems event, dit jaar in het Van der Valk Hotel in Eindhoven, telde weer tal van interessante lezingen in het seminarprogramma. De komst van 5G en het toepassen van kunstmatige intelligentie door kleinere bedrijven waren enkele in het oog schietende onderwerpen.

Door: Dimitri Reijerman

Intels David Thomas hield de inleidende keynote. Hij vertelde over de veelzijdigheid van FPGA’s en de groter wordende vraag naar dergelijke schakelingen voor onder andere IoT-toepassingen. Zijn lezing werd gevolgd door een voordracht van Hans Leijting en Eric Kroon, werkzaam bij Nokia Solutions and Technology. Zij schetsten, zoals zij eerder deden in een interview met FHI, de impact van 5G op de industrie.

Het parallelle lezingenprogramma kende tot vijf lezingen per ronde, waardoor een breed aantal thema’s voor het voetlicht werd gebracht. Zo vertelde bijvoorbeeld Ron van den Houten van Dytos over hoe een design voor een Human Machine Interface zo optimaal mogelijk kan worden vormgegeven, terwijl een presentatie van Kurt van Buul (Twincomm) handelde over veilige communicatie via Industrial Ethernet-verbindingen.

Ook de lezing met de titel ‘In Circuit vs. Functional Test, or why test at all?’ gaf het publiek nieuwe inzichten. Zo gaf Gerome Yacoub van Digital Test een heldere opsomming van de voor- en nadelen van functionele tests versus in-circuit tests. Yves Grillet van Future Electronics dook ook in het onderwerp ethernet. Hij ging in op de vraag welke interfaces het best gebruikt kunnen worden voor embedded toepassingen.  Joel Kraan van Alten sprak over het uitvoeren van robuuste firmware upgrades. Dit proces vergt een goede voorbereiding.

De afsluitende keynote was afkomstig van Jonathan Berte van Robotronics. Met zijn bedrijf timmert hij stevig aan de weg op het gebied van machine learning. In een eerder interview met FHI ging hij al in op de vraag hoe de Europese industrie kunstmatige intelligentie kan inzetten, onder andere door concrete toepassingen te benoemen.

Op de informatiemarkt konden D&E-bezoekers terecht bij de stands van de diverse exposanten. Met elk jaar nieuwe, belangrijke technologische ontwikkelingen zal de volgende editie van het D&E event vermoedelijk opnieuw rijk zijn gevuld met informatieve lezingen.