Tieners doen baanbrekend labonderzoek naar waterzuivering

Tieners doen baanbrekend labonderzoek naar waterzuivering Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het zuiveren van zware metalen uit rioolwater kan veel goedkoper. Dat hebben twee tieners uit Friesland aangetoond met behulp van labonderzoek bij het watertechnologisch instituut Wetsus in Leeuwarden.

Volgens het Friesch Dagblad hebben de 14-jarige Gerjanne Bergsma uit Oudebildtzijl en Eliane Rodenburg uit Ryptsjerk met laboratoriumbewijzen uitgevonden dat de stof EPS (extracellular polymeric substances) zware metalen in rioolwater gebonden kunnen worden. EPS wordt afgescheiden door bepaalde bacteriën.

Met de ontdekking kunnen metalen als lood, koper, goud en zilver teruggewonnen worden. De proeven met goud en zilver zijn vooral interessant voor de mijnbouw. Zware metalen worden in zuiveringsinstallaties momenteel nog met een aanzienlijk duurdere methode gezuiverd.

De twee jonge onderzoeksters hebben tijdens de jaarlijkse afsluitende Science Fair door een vakjury een prijs gekregen voor hun werk. De meisjes deden in het kader van het Honours Programme de experimenten samen met het promotieproject van industrieel chemicus Victor Ajao (28). Hij heeft inmiddels patent aangevraagd op de ontdekking.