Transitiebehoefte

Transitiebehoefte Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Diverse maatschappelijke en politieke zaken vragen om een transitie. Mensen willen naar een gewenste situatie. Dat is normaal, maar als er een grondige verandering plaatsvindt (zoals de Brexit), dan heeft zo’n transitie ook een grote impact op mensen.

Om de Brexit maar als voorbeeld te gebruiken, is het bij het schrijven van deze column nog steeds niet duidelijk hoe deze transitie gaat verlopen. Zowel de overheid, diverse belangenorganisaties als FHI (zie het artikel ‘Goede voorbereiding vereist op mogelijke no deal-Brexit’) proberen helder en concreet te informeren. In een transitie blijkt dat niet makkelijk te zijn.

Een ander voorbeeld is dat de overheid ‘van het gas af’ wil. Er zijn experimenten in wijken, waarbij er overleggen tussen de bewoners plaatsvinden. De plaatselijke overheid biedt ook andere manieren van informatieverstrekking, maar het beeld van de toekomst is er nog niet volledig helder van geworden.

Paul Petersen FHI
Paul Petersen
Directeur FHI

De energietransitie, de klimaattafels en het belang van waterstof zijn actuele thema’s, waarbij voldoende FHI-leden mij wijzen op kritische punten. Soms is de wens om iets te claimen (vanuit politiek of media) groter dan de technische realisatie aankan. Ik vergelijk dat vaak met Goede Tijden, Slechte Tijden. Een karakter in zo’n serie beslist zomaar om dokter te worden en een halfjaar later is dat karakter de huisarts.

Los van deze belemmeringen is de maatschappij toch voortdurend op zoek naar veranderingen. Daarvoor hoef je alleen maar naar YouTube filmpjes uit de jaren vijftig of tachtig te kijken. Men wil transities. Misschien is de gewenste energietransitie wel de meest breed gedragen verandering.

De noodzaak van technologische deskundigheid is daarin groter dan ooit. In praktische zin blijkt dat uit de grote hoeveelheid professionals, die bijvoorbeeld het nieuwe event Energy Storage hebben bezocht. Mensen in de technische wereld begrijpen dat het niet makkelijk is. Een GTST-realiteit bestaat dan gewoon niet.

Maar het ligt dus breder dan alleen de energietransitie. Bezoekers van events en beurzen zoeken naar expertise voor IoT-toepassingen, cyber security, standaarden, veiligheid, effectiviteit en efficiency.

Kortom: de transitiebehoefte vraagt om technologie, samenwerking en deskundigheid.