Uitbreiding tweede noodpakket

Uitbreiding tweede noodpakket Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Vorige week werd dan het tweede noodpakket Banen en economie aangekondigd, een pakket met een geschatte waarde van ruim 13 miljard euro aan regelingen om ondernemers en werkenden financieel te ondersteunen in de coronacrisis. Het kabinet heeft enkele aanpassingen gedaan.

De ontslagboete komt nog steeds te vervallen voor bedrijven met minder dan twintig mensen. Zij kunnen vanaf 1 juni alsnog werknemers ontslaan. Een bedrijf met meer dan twintig werknemers dat mensen moet of wil ontslaan, zal wel eerst met de vakbonden moeten praten. Vervolgens moeten zij een afspraak maken over de voorwaarden voor ontslag. Denk hierbij aan het opstellen van een sociaal plan. Indien het bedrijf de vakbonden er niet bij betrekt, dan dient er een boete te worden betaald ter hoogte van 5 procent over alle loonkostensubsidie die zij hebben ontvangen vanuit de overheid.  

Ook wordt er in de aanpassingen de tegemoetkoming aan bedrijven voor vaste lasten (TVL-regeling) verhoogd. In het eerste pakket kreeg een bedrijf nog een subsidie van 4000 euro, vorige week werd deze naar 20.000 verhoogd en nu is het bedrag 50.000 euro. Met deze verhoging kost het gehele steunpakket nu 17.5 miljard euro.