Vattenfall ontwikkelt hybride energiepark

Vattenfall ontwikkelt hybride energiepark Door: FHI

Energieaanbieder Vattenfall gaat in het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee een hybride energiepark bouwen. Het park integreert windmolen, zonnepanelen en batterijen tot een geheel.

Vattenfall wil 35 miljoen euro steken in het project dat vlak bij de Haringvliet komt te staan. De zes windmolens waren al gepland op deze plek en de aanleg is reeds begonnen. Op een oppervlak van 30 hectare worden zonnepanelen geplaatst.

Het verwachte vermogen van Energiepark Haringvliet Zuid ligt rond de 54 megawatt. Circa 24 megawatt wordt opgewekt uit windenergie en 30 megawatt uit zonne-energie. Voor de opslag van enerie plaatst het bedrijf batterijen in twaalf zeecontainers. De batterijen zijn afkomstig van BMW en hebben een vermogen van 12 MWh.

Door opwekking, opslag en een netaansluiting gebruik te laten maken van dezelfde infrastructuur kan het park dankzij deze synergie-effecten zuiniger geëxploiteerd worden. Volgens de energieaanbieder vullen wind- en zonne-energie elkaar goed aan en valt het project binnen de ambitie om binnen een generatie fossielvrij te worden. Het energiepark moet vanaf september 2020 aan 27.500 huishoudens duurzame energie kunnen leveren.

Lees meer op de website van Energiepark Haringvliet Zuid.