Veel animo voor Man-made noise bijeenkomst bij Agentschap Telecom

Veel animo voor Man-made noise bijeenkomst bij Agentschap Telecom Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Woensdag 9 oktober was de Nederlandse EMC-ESD vereniging te gast bij Agentschap Telecom in Amersfoort. De 30 aanwezigen werden deze middag bijgepraat over het fenomeen man-made noise. Door de toename van complexe elektronische- en computerapparatuur is de elektromagnetische omgeving sterk veranderd en dit kan leiden tot storingen/ruis. De middag bestond uit een viertal lezingen rond dit thema, een rondleiding door het EMC-lab en een kijkje in de meetbus en werd afgesloten met een netwerkborrel. 

In de openingspresentatie beschreef Jos Kamer wat man-made noise is, wat hierbij de richtlijnen zijn en wat de rol van Agentschap Telecom in de handhaving hiervan is. Peter Zwamborn van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) ging in op het onderwerp ruis in de ether. In zijn presentatie ging hij onder andere in op de meetresultaten van door VERON uitgevoerde ruismetingen en sloot af met conclusies en aanbevelingen om de problematiek aan te pakken.   

Michiel Brentjens van Astron beschreef de 4 soorten ruis die in de astronomie voorkomen en hoe deze gemeten worden. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden werden recente metingen getoond. In de laatste lezing van de middag deelde Mart Coenen van EMCMCC zijn zorgen over de diverse keurmerken, de EMC testmethodes, het aantal producten met EMC problemen, import van producten uit het buitenland en de handhaving van de EMC richtlijnen. Zijn presentatie werd afgesloten met enkele aanbevelingen om dit te verbeteren.

Wij willen Agentschap Telecom bedanken voor de gastvrijheid en mochten er nog vragen zijn over deze middag neem dan contact op met Marc Berkouwer.