Veilig en slim automatiseren, de praktische kant van industrie 4.0

Veilig en slim automatiseren, de praktische kant van industrie 4.0 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

René Boere en Ed van Hal van Pilz Nederland geven op het Machinebouw event een lezing met een praktische inslag. Zij geven machinebouwers tips om ‘smart’ (oftewel: slim en veilig) te automatiseren. Het thema veiligheid komt bovendien vaker terug in het programma: Gijsbert Heenck en Gerrit Grit, beiden werkzaam bij Schmersal Nederland, zetten de volgende vraag centraal: “Houden we gevaarlijke bewegingen op afstand of beheersen we de gevaarlijke bewegingen?”

Het doel van de lezing van Pilz Nederland is het geven van handvatten aan machinebouwers die zij direct in de praktijk kunnen toepassen. Dit doen de sprekers aan de hand van sprekende (virtuele) voorbeelden en oplossingen voor de OEM en machinebouw. Hoe zijn verschillende soorten systemen slimmer in te zetten zijn en wat kan dat de machinebouwer opleveren?

Safety centraal op machinebouw event

Houden we gevaarlijke bewegingen op afstand of beheersen we de gevaarlijke bewegingen? In de presentatie van Gijsbert Heenck en Gerrit Grit, namens Schmersal Nederland. komen de volgende onderwerpen aan de orde: Veiligheidsafstanden, Naderingssnelheden Safe Drive Monitoring. Gijsbert Heenck is managing director van Schermsal en tevens TÜV Functional safety engineer en lid van het NEN-platform 60204. Gerrit Grit werkt ookt als TÜV gecertificeerd CE safety expert.

Ook Marco Slotboom van Bernstein informeert de engineers graag over do's en don't op het vlak van machineveiligheid. Tijdens zijn lezing legt hij de bezoekers de basis op dit vlak uit. Welke betekenis heeft een PL (performance level) voor de engineer? Tevens geeft hij uitleg over een aantal factoren die invloed hebben op de PL-waarde van de installatie, volgens EN-13849-1:

  • Categorie: Weerstand tegen fouten en gedrag bij een fout
  • Gezamenlijke foutoorzaak: CCF
  • Kwaliteit van de individuele componenten: B10d ->MTTFd
  • Diagnosegraad: DC

Ze informeren u over de samenhang tussen deze factoren en gaan dieper in op een aspect van de diagnosegraad namelijk de foutmaskering. Wat is foutmaskering precies? Tijdens de presentatie mag u een schematische simulatie verwachten, evenals mogelijke oplossingen.

De zesde editie van het Machinebouw event vindt plaats op dinsdag 3 december 2019 bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Registreer u voor een bezoek aan het event. Dat is geheel kosteloos (inclusief koffie, lunch en netwerkborrel) mits u tot de doelgroep behoort.