Veilige Werkwijze vergroot veiligheid in het lab

Veilige Werkwijze vergroot veiligheid in het lab Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In de laboratoria van DSM Resins & Functional Materials is Wim Grisnich werkzaam als manager Safety Health Environment (SHE). De onderzoeker heeft zijn focus gericht op het zo veilig mogelijk werken in laboratoria. De aanpak, de Veilige Werkwijze, die zich richt op de omgang met gevaarlijke stoffen, moet de veiligheid verder vergroten.

Bij het werken met gevaarlijke stoffen in een lab stelt de overheid eisen. Dat is niet anders in de laboratoria van DSM in Zwolle, waar veel met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Volgens de regels zouden er duizenden risicobeoordelingen op schrift gemaakt moeten worden, maar volgens Grisnich is dat niet haalbaar: "Ik liep tegen het feit aan dat je in labs heel veilig met de meeste stoffen kan werken, maar je moest toch nog papieren exercities uitvoeren met risicobeoordelingen en registraties. Dat is heel bureaucratisch en omslachtig."

Tijdens het volgen van de opleiding arbeidshygiëne zag Grisnich een kans om hier iets aan te doen: “Ik besloot te bekijken of je met bestaande modellen kunt aantonen dat je met gevaarlijke stoffen kan werken, mits je voldoet aan een minimale labhygiëne, zoals werken in een zuurkast." Eenmaal in de onderzoeksfase kwam de SHE-manager er achter dat het concept Veilige Werkwijze al bestond.“ Dat is oorspronkelijk ontwikkeld door TNO in samenwerking met het ministerie van SZW. Dat sjabloon kon ik gebruiken om mijn concept in te gieten.”

Labhygiënemaatregelen

“Ik ben tijdens mijn onderzoek uitgegaan van standaard labhygiënemaatregelen die al toegepast worden, zoals het werken in zuurkasten en het gebruik van puntafzuiging. Bij DSM Zwolle heb ik honderd worst case stoffen doorberekend. Bij uitkomsten die boven de actiewaarde uitkwamen heb ik ook nog blootstellingsmetingen uitgevoerd. Op basis daarvan heb ik het statement gemaakt dat je met vrijwel elke gevaarlijke stof veilig kunt werken.”

Volgens Grisnich zag de inspectie SZW geen hiaten en ontstond er een basis om te kijken of het concept ook in andere laboratoria buiten DSM zou werken. Om dit te bewerkstelligen is het initiatief genomen een consortium te vormen waarin mkb-bedrijven, multinationals, universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten participeren. Dit project wordt begeleid door TNO. Doel is om met een uitgebreid meetplan het concept te valideren, door middel van persoonsgebonden blootstellingsmetingen.

Grisnich: “De looptijd van dit proces schat ik op 1,5 jaar. Eind 2019 moet alles klaar zijn.” Na het beoordelen van de resultaten moet zo definitief blijken of de Veilige Werkwijze op nationaal niveau kan worden ingevoerd, al denkt de DSM-medewerker al buiten de landsgrenzen: “Als het in Nederland kan, is er geen enkele reden om aan te nemen dat het in het buitenland niet kan. Mijn insteek is om het naar een Europees niveau te brengen, misschien wel wereldwijd."

U kunt de lezing van Wim Grisnich 'De ontwikkeling van een Veilige Werkwijze voor het werken met gevaarlijke stoffen in laboratoria' op dinsdag 2 oktober om 10:35 uur bezoeken in de Croesezaal.