Veranderingen binnen de organisatie goed laten verlopen
Laat veranderingen binnen een organisatie voelen als een verrijking
Automatiseringsoplossingen in laboratoria zijn aan de orde van de dag, maar zulke veranderingen binnen een organisatie gaan niet altijd zonder slag en stoot. Het vraagt wat van medewerkers: aanpassingen in hun routine en leren omgaan met nieuwe technologieën. Hoe zorgt u voor draagvlak binnen de hele organisatie? Ewa Dieleman, Arbeids- en Organisatiepsycholoog bij iScreen, legt uit hoe u een verandering laat voelen als een verrijking.
Ontdekken van de kern
Een medewerker zit al twintig jaar in zijn eigen routine en moet die plots doorbreken vanwege een nieuw pipetteersysteem. Of een collega zag de implementatie van automatiseringsoplossingen al vaker mislukken, zodat hij nu meteen zijn kont tegen de krib gooit als hij lucht krijgt van een nieuw project. “Het is dan makkelijk om de oorzaak van de weerstand bij die specifieke personen te leggen, maar daar ligt niet altijd de kern van het probleem”, legt Dieleman uit. “Soms spelen er hele andere kwesties en kan de oorsprong zelfs diep in de organisatie geworteld zitten. Ligt het wel echt aan het feit dat de medewerker geen verandering wil? Of zit er meer achter?”
Gesloten cultuur openbreken
Een gesloten bedrijfscultuur is vaak de voedingsbodem voor weerstand. Kenmerkend voor deze cultuur is dat het management de beslissingen maakt en de veranderingen binnen een organisatie oplegt. Dit zonder inspraak van medewerkers. “Veranderingen vragen om draagvlak. U wilt het merendeel van organisatie achter u hebben. Worden beslissingen van bovenaf gemaakt zonder input van de rest, is draagvlak creëren lastig”, volgens Dieleman. “Als iemand het gevoel heeft ergens onderdeel van te zijn en input mag leveren, dan wordt het enthousiasme gevoed. Veranderingen creëert én doorloopt u uiteindelijk samen. Stap daarom af van de gesloten cultuur. Ga het gesprek aan met de medewerkers. Waar hebben zij moeite mee? Wat willen zij veranderen? Waar worstelen ze mee? Luister goed naar ze en creëer – samen met je medewerkers – aan de hand van de input nieuwe veranderingen.”
De leidinggevende is dé persoon om ruimte voor een open gesprek te creëren. “Blijf daarin authentiek. Mensen prikken meteen door u heen als u zich anders voordoet. Dat houdt hen tegen om ook zichzelf te zijn. Straal wel zelfvertrouwen uit en laat zien dat u vierkant achter de veranderingen staat. Want als u twijfels heeft en die ook uitstraalt, hoe verwacht u dan dat anderen u wel zullen vertrouwen?” |
Eigenaarschap
Laat medewerkers dus de verandering mede vormgeven. Dat betekent dat u niet alleen een nieuw LIMS-systeem aanschaft en implementeert, maar samen met uw collega’s. “Betrek ze bij het proces en geef ze de ruimte om daarbij zelf taken op te pakken die bij hun talenten passen. Of liever: laat ze zelf nadenken over waarmee ze kunnen helpen. Geef ze de regie.”
Veilige omgeving creëren Herkent u zich niet in de gesloten bedrijfscultuur en heerst er een open cultuur waar iedereen medezeggenschap heeft over veranderingen? Maar ervaart u nog steeds verzet? Volgens Dieleman kan de weerstand ook worden veroorzaakt door het gebrek aan een veilige omgeving. “Medewerkers moeten zich veilig voelen. Creëer daarom een plek waar iedereen zich vrij voelt om zijn mening te verkondigingen.” |
Meer advies?
Ontdek nog veel meer tips en adviezen rondom automatiseringsoplossingen tijdens LabAutomation op 23 maart 2021. De eerste voorbereidingen zijn al getroffen en het belooft weer een inspirerend kennisevent te worden. Noteer alvast de datum in uw agenda en zorg dat u erbij bent.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier de terugblik van LabAutomation 2019 en laat je overtuigen.