Verslag van de klankbordgroep bijeenkomst kennisplatform EMV

Verslag van de klankbordgroep bijeenkomst kennisplatform EMV Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 18 maart was er weer een bijeenkomst van de klankbordgroep van het kennisplatform elektromagnetische velden en gezondheid. Hiervoor wordt ook de EMC-ESD vereniging uitgenodigd en Jan-Kees van der Ven heeft als afgevaardigde namens de vereniging deelgenomen.

Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid is een samenwerkingsverband van RIVM, TNO, DNV-GL, Agentschap Telecom, GGD GHOR Nederland en ZonMw. De afgelopen jaren heeft het Kennisplatform EMV een actieve rol gespeeld bij het adresseren en beantwoorden van vragen en zorgen in de maatschappij over gezondheidseffecten van elektromagnetische velden. Dit wordt gedaan door het geven van interviews en het organiseren van gesprekken. Een andere belangrijk medium is de website: https://www.kennisplatform.nl/.

Dat er behoefte is aan kennis over elektromagnetische velden en gezondheid blijkt wel uit de bezoekersaantallen van de website. Waren dit er in 2018 nog 1200 gemiddeld per maand, in 2019 waren dit er al 4100 en afgelopen jaar waren er gemiddeld 11000 bezoeken per maand. Vandaar dat er ook afgelopen jaar weer hard aan de website gewerkt is om de beschikbare informatie uit te breiden. De website is opgezet in de vorm van vragen en antwoorden. Een onderwerp waar dit jaar veel nieuwe informatie over is gepubliceerd, is het werken met een MRI-scanner en het ondergaan van een MRI-scan.

Andere onderwerpen die het afgelopen jaar aan bod zijn gekomen zijn:

Aan het einde van de vergadering ontstonden er nog twee discussies. De eerste ging over stralingsarme gebieden in Nederland om te wonen. Dit bleek een complex onderwerp, waarbij het niet duidelijk is wie zich verantwoordelijk voelt om dergelijke gebieden in te richten. Via het kennisplatform zijn diverse partijen aan elkaar gekoppeld om te zien wat ze gezamenlijk kunnen bereiken op dit vlak. Het kennisplatform heeft hier een faciliterende rol in.

De tweede discussie ging over het melden van klachten, waarvan men vermoedt dat ze met 5G te maken hebben. Mensen wordt aangeraden deze klachten bij hun GGD te melden aangezien zij het eerste aanspreekpunt zijn op dit vlak en zij een systeem hebben voor het registreren van milieugerelateerde gezondheidsklachten.

Ook in 2021 wil het kennisplatform zich weer inzetten om de informatie op de website uit te breiden en waar nodig te vernieuwen. Daarnaast worden er diverse vormen van ondersteuning geboden bij vragen vanuit de maatschappij en het organiseren van gesprekken.