WLAN Mesh voor automatiseringsnetwerken

WLAN Mesh voor automatiseringsnetwerken Door: Phoenix Contact BV

Het draadloze moduul WLAN 2100 van Phoenix Contact biedt met de nieuwe Firmware 2.6, naast access point en client, bovendien de bedrijfstoestand WLAN Mesh aan.

Met WLAN Mesh kunnen autonome, zichzelf organiserende ad-hoc netwerken worden gerealiseerd die geen centrale infrastructuur nodig hebben, zoals WLAN-access points.

Eenvoudige planning, minder installatie- en uitbreidingskosten, alsmede een flexibel aanpassingsvermogen aan wijzigende randvoorwaarden, zijn enkele eigenschappen waardoor een WLAN-Mesh-netwerk zich onderscheidt. Het is Layer-2-transparant, zodat ook industriële automatiseringsprotocollen, zoals PROFINET of PROFIsafe, via het Mesh-netwerk kunnen communiceren. Het Mesh-routing-protocol functioneert onafhankelijk van het fysieke overdrachtsmedium. Daardoor kunnen naast draadloze ook kabelverbindingen in het Mesh-netwerk worden gebruikt. De communicatie is, zoals bij WLAN gebruikelijk is, met WPA2 Security en AES-codering beveiligd tegen manipuleren en afluisteren.

WLAN-mesh wordt gebruikt in automatiseringstoepassingen, waarbij de gebruikelijke ster-netwerkstructuur van WLAN niet past - omdat bijvoorbeeld verschillende automatiseringsapparaten kabelloos direct met elkaar dienen te communiceren of een centraal access point niet direct bereikbaar is.

De WLAN-mesh-functie is via de Firmware-update ook beschikbaar op oudere WLAN 2100-modules. De Firmware kan kosteloos worden gedownload uit de eShop van Phoenix Contact in de rubriek Downloads onder http://www.phoenixcontact.com/product/2702535.

WLAN Mesh voor automatiseringsnetwerken
WLAN Mesh voor automatiseringsnetwerken

Meer informatie