Fabrikant: Bronkhorst High-Tech B.V.
Productnaam: ES-FLOW™
Producttype: ultrasone vloeistof flowmeter/-regelaar
Productgegevens: De ES-FLOW is een volumetrische vloeistofmeter/-regelaar voor een laag doorstromingsbereik
(4 tot 1500 ml/min)

Wat is uw innovatie? Hoe werkt uw innovatie?
De ES-FLOW flowmeter maakt gebruik van ultrasonic wave technology waardoor het mogelijk is om kleine vloeistofdebieten (<1500 ml/min) nauwkeurig te meten. Bij een traditionele ultrasone flowmeter wordt voor de meting gebruik gemaakt van het dopplereffect of van looptijdverschil. Deze technieken zijn goed geschikt voor pijpleidingen met een diameter > 2,5 cm, echter voor kleine vloeistofdebieten onnauwkeurig. De ES-FLOW biedt hier uitkomst.

Hoe werkt Ultrasonic Wave Technology?
De meting wordt verricht in een rechte, roestvrijstalen buis met een binnendiameter van 1,3 mm zonder obstakels of loze ruimtes. Aan de buitenkant van de sensorbuis bevinden zich meerdere transducerschijfjes die door middel van radiale oscillatie ultrasone golven opwekken. Elke transducer kan zenden en ontvangen, waardoor alle up- en downstreamcombinaties worden geregistreerd en verwerkt. Door nauwkeurig het tijdsverschil tussen de waarnemingen te meten (nanoseconde-bereik), worden de stroom- en geluidssnelheid berekend. Met deze parameters en de exacte diameter van de buis kan de ES-FLOW vloeistofdebieten meten. Deze flowmeter onderscheidt zich doordat hij de daadwerkelijke geluidssnelheid kan meten, waardoor de technologie vloeistofonafhankelijk is, wat kalibratie per vloeistof onnodig maakt. Bovendien kan de geluidssnelheid worden gebruikt als indicator van het soort vloeistof dat zich in de flowmeter bevindt.

Deze technologie wordt gebruikt in het ES-FLOW assortiment om vloeistofdebieten tussen 4 en 1500 ml/min te meten, onafhankelijk van de dichtheid, temperatuur en viscositeit van de vloeistof en met een nauwkeurigheid van 1% van de meetwaarde ± 1 ml/min.

Vier redenen voor het gebruik van een ES-FLOW ultrasone flowmeter
1. Eén sensor voor meerdere vloeistoffen: Omdat de ES-FLOW-technologie vloeistofonafhankelijk is, is er geen herkalibratie of omrekening nodig bij verandering van vloeistof. Daarnaast kunnen ook nietgeleidende
vloeistoffen, zoals demiwater, worden gemeten.
2. Eenvoudig schoon te maken en minder kans op verstopping: Door de rechte sensorbuis zonder loze ruimte is de kans dat deeltjes het instrument verstoppen kleiner. Het schoonmaken duurt slechts enkele
minuten, waardoor de uitvaltijd kort is.
3. Ongevoelig voor trillingen: Ultrasone meting is ongevoelig voor trillingen, omdat de meting niet afhankelijk is van frequenties of rotaties. Het maakt ook niet uit of de stroming laminair of turbulent is.
4. Geïntegreerde PID-regelaar en snelle respons: De ingebouwde PID-regelaar kan worden gebruikt om een regelventiel of -pomp aan te drijven, waardoor de gebruiker een volledige, compacte regelkring met
een snelle responstijd kan instellen.

Wat is onderscheidend / vernieuwend aan uw innovatie?
De ES-FLOW is de enige ultrasone volume flowmeter in de markt die debieten tussen 4 en 1500 ml/min nauwkeurig kan meten gebruikmakend van ultrasonic wave technology.

Nu de vraag naar natuurlijke en gezondere ingrediënten toeneemt, vervangen producenten van chocola en zoetwaren de bestaande kunstmatige smaken, aroma’s en kleuren steeds vaker door natuurlijke additieven. Maar omdat deze additieven duurder zijn en verschillende vloeistoffen verschillende eigenschappen hebben (bijv. qua dichtheid en viscositeit) is hiervoor een bijzonder nauwkeurige technologie nodig, mede omdat die additieven traceerbaar moeten zijn.
De gewenste flowoplossing moet dan ook niet alleen uitgebreide procesinformatie verschaffen, maar ook voor efficiëntere productielijnen, een betere productconsistentie en meer kwaliteit in het totale proces zorgen. Met die zaken in het achterhoofd is de ES-FLOW ontwikkeld.

Ondertussen is de ES-FLOW al bij een aantal producenten van zoetwaren gebruikt voor het gecontroleerd toevoegen van smaken, aroma’s en kleuren.
De geïntegreerde PID regelaar kan pompen en kleppen aansturen, waardoor de gebruiker een volledig geautomatiseerd controlecircuit kan creëren met snelle responstijden voor een nauwkeurige dosering.
En dit alles in een hygiënisch ontwerp met een zelfreinigende sensorbuis, waardoor schoonmaken slechts een paar minuten duurt en de uitvaltijd minimaal is.

De ES-FLOW is vloeistofonafhankelijk waardoor geen nieuwe kalibratie nodig is als er op een andere vloeistof wordt overgeschakeld, bijv. bij het wisselen van additief. Hierdoor kunnen lange uitvaltijden worden voorkomen. Ook kunnen niet-geleidende vloeistoffen worden gemeten, zoals: gedistilleerd water, demiwater of oplosmiddelen.Tot op heden is de ES-FLOW vooral toegepast in de voedselindustrie, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Bronkhorst verwacht dat het gebruik van natuurlijke additieven in de toekomst verder zal toenemen, waardoor de verkoop van flowmeters in de lage debieten zal toenemen.

Terug naar overzicht

Partners